Сьогодні, 19 серпня, християни
святкують Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса
Христа, в народі це свято називають Свято Спаса, Яблучний Спас або
Другий Спас.
В цей день віряни йдуть до церкви
аби освятити яблука. Крім яблук, у цей день на церковну паперть приносять й
інші плоди врожаю: горох, картоплю, огірки, жито, ячмінь тощо. Все це священик
благословляє і читає над ним молитву, за що вдячні прихожани наділяють
його так званими начатками — потроху від кожного сорту з принесених
плодів. Освячення у цей день винограду і різних фруктів та овочів символізує
розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.
Свято Преображення відзначається
Східною Церквою з IV сторіччя і є одним із найбільших, після
Великодня, свят. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте
цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино.
Святкування Преображення триває 9
днів, з 5 (18) по 13 (26) серпня. У це свято за древнім звичаєм відбувається
освячення перших плодів (злаки, виноград чи яблука). Тому в народі цей день
називають другим, або яблучним спасом. Свято Преображення обрано для
благословення плодів, бо в Єрусалимі, звідки запозичено Устав Східної Церкви
саме в ту пору дозрівав виноград, який, власне, і прийнято освячувати в
цей день.
Церква, благословляючи принесені
плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному,
все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його
творіння.
Святковою стравою на Спаса є
печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням,
кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й штруделі з
яблучною начинкою. Їдять їх із узваром або грушівником — киселем зі свіжих
груш.
За матеріали сайту «Все».
Немає коментарів:
Дописати коментар