УВАГА!

середа, 3 вересня 2014 р.

ЯК УНИКНУТИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ОРГАНІЗОВАНИХ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ

Впродовж серпня місяця поточного року в Буське районне лабораторне відділення поступило 4 повідомлення про захворювання на гостру кишкову інфекцію дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади району. Епідрозслідуванням встановлено, що  захворювання не пов’язані із харчуванням в організованих колективах. Проте не слід забувати про профілактику харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, адже завжди  краще працювати на випередження.

Основними причинами спалахів харчових отруєнь в організованих  дитячих колективах є нехтування дітьми та працівниками дитячих та навчальних закладів елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. 
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, готові страви, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності. 
При цьому дитина, яка приходить в організований колектив  може бути джерелом кишкових інфекцій.
Слід знати, що основними  розповсюджувачами кишкових інфекцій серед населення вважаються  особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення
З метою профілактики, як харчових отруєнь, так і інфекційних кишкових захворювань необхідно дотримуватись таких правил:
- харчові продукти в організовані дитячі колективи повинні надходити з документами, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не готувати  страви  із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
-зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки та  не зберігати  їх без  холодильного  обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
- обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
- вести боротьбу з мухами в приміщеннях, де зберігаються харчові продукти, готується  їжа та харчуються діти.                                          

Нагадуємо – ваше здоров’я і здоров’я дітей у ваших руках, бережіть його!
                                               Буське районне лабораторне відділення 
Бродівського міжрайонного лабораторного 
відділу ДУЛОЛЦДСЕСУ 

Немає коментарів:

Дописати коментар