Впродовж серпня місяця поточного року
в Буське районне лабораторне відділення поступило 4 повідомлення про
захворювання на гостру кишкову інфекцію дітей, які відвідують дитячі дошкільні
заклади району. Епідрозслідуванням встановлено, що захворювання не пов’язані із харчуванням в
організованих колективах. Проте не слід забувати про профілактику харчових
отруєнь та гострих кишкових інфекцій, адже завжди краще працювати на випередження.
Основними причинами спалахів харчових
отруєнь в організованих дитячих колективах є нехтування дітьми та
працівниками дитячих та навчальних закладів елементарними правилами особистої
гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в
антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції
найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, готові страви, які
готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах
збудників інфекційних захворювань та продуктів їх
життєдіяльності.
При цьому дитина, яка приходить в
організований колектив може бути джерелом кишкових інфекцій.
Слід знати, що основними
розповсюджувачами кишкових інфекцій серед населення вважаються особи з
легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності
зайнятий в сфері обслуговування населення
З метою профілактики, як харчових
отруєнь, так і інфекційних кишкових захворювань необхідно дотримуватись таких
правил:
- харчові продукти в організовані
дитячі колективи повинні надходити з документами, що підтверджують якість та
безпеку продукції;
- не готувати страви із
запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного
споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
-зберігання виготовленої страви без
холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- не приготовляти багатокомпонентні
страви, що вимагають високої термічної обробки та не зберігати їх
без холодильного обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід
їх необхідно добре промити питною водою;
- для пиття і приготування їжі
використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну
бутильовану;
- перед приготуванням їжі та перед її
вживанням завжди мити руки з милом;
- обов'язково мити руки після
відвідування туалетів;
- вести боротьбу з мухами в
приміщеннях, де зберігаються харчові продукти, готується їжа та
харчуються
діти.
Нагадуємо – ваше здоров’я і здоров’я
дітей у ваших руках, бережіть його!
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського міжрайонного лабораторного
відділу ДУЛОЛЦДСЕСУ
Немає коментарів:
Дописати коментар