УВАГА!

вівторок, 24 вересня 2013 р.

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ПРОДУКТ ХАРЧУВАННЯ МОЖЕ ПРИВЕСТИ ДО ОТРУЄННЯ

 Гриби можуть бути не тільки смачними, а й небезпечними. 

У час розпалу грибного сезону щороку лікарі б'ють на сполох про небезпеку отруєнь. Стихійна торгівля грибами без належних сертифікатів якості може призвести до смерті. У грибах, як відомо, може міститися перевищений вміст радіонуклідів, які небезпечні здоров'ю людини. Та попри небезпеку самі продавці запевняють, що їхні грибочки безпечні для вживання. 
Щоб продати свій грибний товар, пані Люба приїхала з Топорова до Буська та продає його за кілька метрів від ринку. Каже, що її гриби безпечні і не потребують ніяких експертних перевірок на якість… 
«Раз купляють значить впевнені в тому…», - говорить жінка. 
Однак, є такі, що продають свій товар на території ринку та проходять обов’язкову перевірку якості продукції.  За безпечність грибів поза ринком, адміністрація не несе відповідальності.  
За словами, Ольги Півторак, завідуючої лабораторії львівського ринку «Добробут», якщо людина продає гриби за межами ринку, за територією ринку, вони за це відповідальності не несуть. Які це гриби продають, це люди беруть на себе відповідальність , якщо купляють ці гриби. 
Натомість медики застерігають, що до отруєнь часто призводить неправильно приготована страва чи необізнаність в грибах, що ростуть. Та застерігають, самолікуванням не займатися. Та при перших симптомах одразу звертаться до лікарів.
«Люди дуже часто виставляють собі діагноз отруєння грибами, починають промивати шлунок тою ж марганцовкою і чим ускладнюють ситуацію , дістають опік шлунково-кишкового тракту і внаслідок самолікування погіршують свій стан», - коментує лікар-токсиколог Ігор Маковецькій.
А щоб таких летальних випадків не було, фахівці застерігають не купувати продукцію на стихійних ринках, а вимагати у продавців експектний лист.
Роман Матвіюк.

Немає коментарів:

Дописати коментар