Так, за І півріччя 2014 року рівень
захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс в 1,2 рази в порівнянні з
аналогічним періодом 2013 року (61 випадок з інтенсивним показником на
100 тис. населення 131,5 проти 49 випадків з інтенсивним показником на 100 тис. населення 105,2). В сумі гострих
кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складають 72,2%,
сальмонельоз - 11,4%, шигельоз - 1,6%, гастроентероколіти невстановленої
етіології – 14,8%. Питома вага захворілих на гострі кишкові інфекції
дітей до 17 років становить 87% (53 випадки з інтенсивним показником на 10000
дитячого населення 55,7 проти 33 випадки з інтенсивним показником 34,5) – ріст
захворюваності в 1,6 рази в порівнянні з аналогічним
періодом 2013 року. Зареєстровано високі показники захворюваності на
ротавірусну інфекцію - 20 випадків проти 0 випадків за аналогічний період
минулого року. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки –
52,4%.
Захворювань, пов’язаних із закладами
громадського харчування та торгівлі, з відвідуванням організованих колективів
не зареєстровано. Більшість вогнищ з одним випадком захворювання, хоча були і
сімейні вогнища. Захворюваність гастроентероколітами в населених пунктах району
носить спорадичний характер, випадки епідеміологічно не зв’язані між собою.
Сальмонельоз – впродовж 6 місяців 2014
року в районі відмічаємо ріст
захворюваності на сальмонельоз у 2,3 рази. Всього зареєстровано 7 випадків
(показник на 100 тис. населення 15,0) проти 3 випадків (показник на 100 тис.
населення 6,4) за період 2013 року. Серед захворілих діти до 17-ти років
становлять 57% (4 дітей). Зареєстровано 2 сімейні вогнища: із 2-ма захворілими
та із 3-ма захворілими. Захворювання
реєструвались у різних населених пунктах (смт. Красне, м. Буськ, с. Ріпнів) і не
пов’язані між собою спільним чинником інфікування та одним інкубаційним
періодом. Ймовірним фактором інфікування послужило м’ясо теляче (сиров’ялене) у вакуумній
упаковці, з порушенням правил транспортування та зберігання харчового продукту,
яйця качачі домашні та курячі ринкові, молокопродукти ринкові.
Зареєстровано 1 випадок шигельозу на території району проти 0 за
аналогічний період 2014р.
Кашлюк діагностовано у 4 дітей при
відсутності даного захворювання впродовж І півріччя 2013 року.
Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) -
за І півріччя 2014 року по району зареєстровано 2 випадки (показник на 100 тис.
населення 4,2) проти 1 випадку у 2013 році. Випадків захворювання на дану
нозологію серед дітей до 17 років не зареєстровано.
Туберкульоз – впродовж І півріччя
2014р. рівень захворюваності на активний туберкульоз органів дихання в порівнянні
з аналогічним періодом 2013 року зріс у
1,6 разів, зареєстровано 25 випадків з показником на 100 тис. населення 53,8 проти
16 випадків у 2013 році з показником на 100 тис. населення 34,3.
Випадків захворювання серед дітей до 17
років не зареєстровано. Кількість вперше виявлених хворих на бацилярні форми
туберкульозу органів дихання складає 7
випадків з показником на 100 тис. нас. – 15,1 проти 8 випадків бацилярного
туберкульоз виявленого за аналогічний період
2013р. з показником на 100 тис. населення 17,2.
Серед хворих на вперше діагностований
туберкульоз близько 98% це непрацюючі працездатного віку.
Впродовж року виявлено 1 випадок
захворювання на лептоспіроз (показник на 100 тис. населення 2,1). Аналогічна кількість захворілих у 2013р.
При відсутності захворілих на вірусний
гепатит В у 2013 році, за І півріччя 2014 року зареєстровано 2 випадки
захворювання з інтенсивним показником на 100 тис. населення 4,2.
За останні 10 років у Буському районі зареєстровано 5 випадків ехінококозу печінки
серед населення (2005р. – с. Топорів , 2009р - м.
Буськ , 2010 р. – смт. Красне, 2011р. – с. Андріївка, та за біжучий 2014 р. – с.
Балучин).
Профілактика інфекційних захворювань
представляє комплекс різних заходів, серед яких найбільш важливе значення
мають:
• підвищення рівня санітарної
культури населення;
• проведення заходів, спрямованих на
усунення причин, що сприяють появі та поширенню інфекційних хвороб;
Умови харчування і якість харчових
продуктів також мають велике значення в поширенні інфекції: вживання в їжу
заражених продуктів може спричинити поширення тієї чи іншої інфекції.
Буське
районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ лабораторних досліджень
ДУ
«ЛОЛЦДСЕСУ»
Немає коментарів:
Дописати коментар