УВАГА!

пʼятницю, 18 липня 2014 р.

СТАН ІНФЕКЦІЙНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ТЕРИТОРІЇ БУСЬКОГО РАЙОНУ

Впродовж року відмічається ріст інфекційної захворюваності по окремих нозологіях.

Так, за І півріччя 2014 року рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс в 1,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року  (61 випадок з інтенсивним показником на 100 тис. населення 131,5 проти 49 випадків з інтенсивним показником  на 100 тис. населення 105,2). В сумі гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складають 72,2%, сальмонельоз - 11,4%, шигельоз - 1,6%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 14,8%. Питома вага захворілих на гострі кишкові інфекції дітей до 17 років становить 87% (53 випадки з інтенсивним показником на 10000 дитячого населення 55,7 проти 33 випадки з інтенсивним показником 34,5) – ріст захворюваності в 1,6 рази  в  порівнянні   з аналогічним періодом 2013 року. Зареєстровано високі показники захворюваності на ротавірусну інфекцію - 20 випадків проти 0 випадків за аналогічний період минулого року. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 52,4%.
Захворювань, пов’язаних із закладами громадського харчування та торгівлі, з відвідуванням організованих колективів не зареєстровано. Більшість вогнищ з одним випадком захворювання, хоча були і сімейні вогнища. Захворюваність гастроентероколітами в населених пунктах району носить спорадичний характер, випадки епідеміологічно не зв’язані між собою.
Сальмонельоз – впродовж 6 місяців 2014 року в  районі відмічаємо ріст захворюваності на сальмонельоз у 2,3 рази. Всього зареєстровано 7 випадків (показник на 100 тис. населення 15,0) проти 3 випадків (показник на 100 тис. населення 6,4) за період 2013 року. Серед захворілих діти до 17-ти років становлять 57% (4 дітей). Зареєстровано 2 сімейні вогнища: із 2-ма захворілими та  із 3-ма захворілими. Захворювання реєструвались у різних населених пунктах (смт. Красне, м. Буськ, с. Ріпнів) і не пов’язані між собою спільним чинником інфікування та одним інкубаційним періодом. Ймовірним фактором інфікування послужило  м’ясо теляче (сиров’ялене) у вакуумній упаковці, з порушенням правил транспортування та зберігання харчового продукту, яйця качачі домашні та курячі ринкові, молокопродукти ринкові.
Зареєстровано 1 випадок  шигельозу на території району проти 0 за аналогічний період 2014р.
Кашлюк діагностовано у 4 дітей при відсутності даного захворювання впродовж І півріччя 2013 року.
Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) - за І півріччя 2014 року по району зареєстровано 2 випадки (показник на 100 тис. населення 4,2) проти 1 випадку у 2013 році. Випадків захворювання на дану нозологію серед дітей до 17 років не зареєстровано.
Туберкульоз – впродовж І півріччя 2014р. рівень захворюваності на активний туберкульоз органів дихання в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року  зріс у 1,6 разів, зареєстровано 25 випадків з показником на 100 тис. населення 53,8 проти 16 випадків у 2013 році з показником на 100 тис. населення 34,3.
Випадків захворювання серед дітей до 17 років не зареєстровано. Кількість вперше виявлених хворих на бацилярні форми туберкульозу органів дихання  складає 7 випадків з показником на 100 тис. нас. – 15,1 проти 8 випадків бацилярного туберкульоз виявленого за аналогічний період  2013р. з показником на 100 тис. населення 17,2.
Серед хворих на вперше діагностований туберкульоз близько 98% це непрацюючі працездатного віку.    
Впродовж року виявлено 1 випадок захворювання на лептоспіроз (показник на 100 тис. населення 2,1).  Аналогічна кількість захворілих у 2013р.
При відсутності захворілих на вірусний гепатит В у 2013 році, за І півріччя 2014 року зареєстровано 2 випадки захворювання з інтенсивним показником на 100 тис. населення 4,2.
За останні 10 років у Буському  районі зареєстровано 5 випадків ехінококозу печінки серед населення  (2005р. –   с. Топорів , 2009р  -  м. Буськ , 2010 р. – смт. Красне, 2011р. – с. Андріївка, та за біжучий 2014 р. – с. Балучин).
Профілактика інфекційних захворювань представляє комплекс різних заходів, серед яких найбільш важливе значення мають:
• підвищення рівня санітарної культури населення;
• проведення заходів, спрямованих на усунення причин, що сприяють появі та поширенню інфекційних хвороб;
Умови харчування і якість харчових продуктів також мають велике значення в поширенні інфекції: вживання в їжу заражених продуктів може спричинити поширення тієї чи іншої інфекції.
Буське районне лабораторне відділення 
Бродівського МРВ лабораторних досліджень 
ДУ «ЛОЛЦДСЕСУ»

Немає коментарів:

Дописати коментар