7
квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ),
її призначення – займатись усіма питаннями, пов'язаними зі здоров'ям людства.
Починаючи з 1950 року, 7 квітня стали відзначати як – Всесвітній день
здоров'я. Кожного року це свято присвячене певній темі. Тема Всесвітнього дня
здоров'я у 2015 році – «Безпека харчових продуктів», а проходитиме він під
гаслом "Від ферми до тарілки – зробити продукти харчування безпечними!».
Щорічно смерть приблизно 2 мільйонів осіб,
головним чином дітей, пов'язана з небезпечними харчовими продуктами. Патогенні
бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною
більше 200 захворювань, від діареї до раку.
У цілому по Україні від 12 до 15% молочної
продукції, риби і рибної кулінарії, від 7 до 12% м'ясопродуктів не відповідають
вимогам стандартів за бактеріологічними показниками. Від 1,5 до 10% проб
харчових продуктів містять важкі метали, у тому числі ртуть, свинець, кадмій,
мідь, цинк, з них від 2,5 до 5% у концентраціях, що перевищують гранично
припустимі.
Найважливішим чинником передачі збудників
кишкових інфекцій є харчові продукти. Буським РЛВ в осередках інфекційних
захворювань для бактеріологічного
дослідження відбиралися зразки харчових продуктів (молоко, сметана, творог,
кулінарні вироби), у яких 29,4% не відповідають вимогам нормативних документів.
В продуктах харчування виявлено патогенну та
умовно-патогенну флору: патогенний стафілокок, протей, цитробактер,
клебсієлу.
В
динаміці захворювань на гострі кишкові інфекції серед населення Буського
району (дизентерія, сальмонельоз,
гастроентероколіт) протягом 2011-2014 років спостерігаємо стабільно високий
рівень захворюваності, що у декілька разів вище середньо обласних показників.
У минулому році ситуація щодо захворюваності залишалася нестійкою і
характеризувалася ростом захворюваності у
1,2 рази в порівнянні з попереднім 2013 роком, а впродовж 3 місяців
поточного року відмічаємо показник захворюваності на рівні попередніх років.
Питома вага гастроентероколітів становить 86,4%, сальмонельозу – 12,6%,
шигельозу– 1% від всіх гострих кишкових інфекцій.
У зв’язку з актуальністю даного питання
Буське районне лабораторне відділення ДСЕСУ
планує проведення ряду заходів щодо доведення тематики безпеки харчових
продуктів до населення району. З цією метою проводяться уроки-лекції, круглі
столи в загальноосвітніх закладах району.
Безпека
харчових продуктів повинна бути забезпечена на всьому протязі ланцюга
виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників і
закінчуючи продавцями і споживачами. ВООЗ пропонує «П'ять найважливіших
принципів безпечного харчування»:
1. Зберігайте харчові продукти в чистоті;
2. Відокремлюйте сирі продукти від готових страв;
3. Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці;
4. Проводьте теплову обробку при необхідній температурі;
5. Користуйтеся безпечною питною водою і безпечними сирими продуктами.
1. Зберігайте харчові продукти в чистоті;
2. Відокремлюйте сирі продукти від готових страв;
3. Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці;
4. Проводьте теплову обробку при необхідній температурі;
5. Користуйтеся безпечною питною водою і безпечними сирими продуктами.
Всесвітній день здоров'я 2015 дає можливість звернути увагу тих, хто працює в різних урядових секторах, фермерів, виробників, працівників роздрібної торгівлі, медичних працівників, а також споживачів на важливість безпеки харчових продуктів і на те, яку роль кожен може зіграти, щоб забезпечити таке становище, при якому кожна людина може відчувати впевненість у безпечності продуктів, що лежать в його тарілці.
Буське
районне лабораторне відділення
Немає коментарів:
Дописати коментар